Dla wielu koneserów degustacja wina to niezwykle istotna ceremonia. Jeśli chcielibyśmy ją przeprowadzić należy zdobyć kilka praktycznych informacji dotyczących tego, jak powinna wyglądać oraz jak odpowiednio przygotować do niej trunek. Oto kilka kluczowych zasad, o których trzeba pamiętać w czasie degustacji wina, tak by nie popełnić niepotrzebnych błędów.
Wino do degustacji – przygotowanie
Każda degustacja wina powinna zawierać odpowiednio schłodzone trunki. W przypadku win wytrwanych białych optymalną temperaturą będzie ta między 8 a 10 stopni Celsjusza. Jeśli w czasie degustacji prezentowane będą czerwone odmiany wówczas temperatura nie powinna być wyższa niż 17 stopni Celsjusza. Gdy serwowane są wina słodkie należy podawać je w temperaturze równej 8 stopni, a wina musujące w nieco niższej, a mianowicie 6 stopni Celsjusza. Schłodzenie wina powinno mieć miejsce w lodówce, nie można schładzać wina za pomocą kostek lodu.
Wino przed podaniem – dostęp do powietrza
Mówi się, że wino przed podaniem powinno pooddychać, ponieważ dzięki powietrzu wzmacnia się jego smak oraz aromat. Robi się to najczęściej po przez przelanie wina do czystej karafki bądź odstawia się na chwilę wino odkorkowane. Należy pamiętać, by trunek ten nie był pozostawiony na otwarty na dłużej niż godzinę. Po upływie 60 minut najlepiej rozpocząć degustację. Gdy prezentacja win odbywa się na zewnątrz warto odpowiednio ochronić je przed latającymi owadami, ponieważ intensywny zapach z pewnością je przyciągnie. Nalewając wino do kieliszka trzeba korzystać z nalewaka do win, dzięki czemu wino będzie jeszcze bardziej napowietrzone.
Otwieranie wina – zasady
Zgodnie z zasadami sommelierskimi otwarcie wina powinno nastąpić za pomocą korkociągu. Czynność ta powinna być wykonywana jak najciszej. Zakazuje się, by w czasie nalewania strzelać korkiem. Jest to bardzo nieeleganckie zachowanie, które może kogoś przestraszyć. Jak w przypadku każdej reguły zdarzają się i wyjątki, tak jest i w przypadku win. Wystrzał korka jest poważany tylko w jednej sytuacji, kiedy sięga się po wino musujące w czasie wznoszenia toastu za czyjeś zdrowie bądź szczęście.
Kieliszek do wina – rodzaj
Kieliszek do wina to ten, który osiąga dość duże rozmiary i zawęża się ku górze, tak, by mogło zachować swój niepowtarzalny aromat. W trakcie nalewania trzeba kierować się kształtem kieliszka, w jego najszerszym punkcie znajduje się skala, do której powinno się nalać wina. Jest to istotne, dlatego by mogło się właściwie napowietrzyć.
Podczas picia wina nie wolno dotykać góry kieliszka, powinno się trzymać jedynie za jego nóżkę. Chodzi o to, by dłonie nie spowodowały nagrzania się wina, gdyż może to doprowadzić do utraty swych walorów smakowych. Degustacja wina nie może się odbyć bez odpowiedniego kieliszka do wina. Bez niego degustacja nie będzie mogła mieć racji bytu. Do degustacji wina czerwonego powinno się stosować duże, szerokie i pękate kieliszki. Do białego z kolei nieco mniejsze kieliszki o kształcie tulipana, a do wina musującego kieliszki wąskie i wysokie.
